Elevens ansvar
- Ordna en praoplats.
- Hålla överenskomna arbetstider.
- Lyssna till och följa handledarens instruktioner.
- Anmäla eventuell frånvaro till handledaren.
- Följa de regler som gäller vid arbetsplatsen.
- Rapportera eventuella risker för den egna säkerheten och händelser som upplevs obehagliga eller onormala till handledare alternativt till skolan.
- Ansvara för att närvaroblanketten blir ifylld.
- Bara använda mobilen på raster och utanför arbetstid.
Syfte med prao och genomförande
Syftet med praon är att ge dig en bild av arbetslivet och vilka olika yrken som finns samt hjälpa dig att göra ett genomtänkt val av gymnasieprogram.
Inför praoveckan träffar studie-och yrkesvägledaren (SYV) eleverna i helklass. Om du vill får du gärna boka ett eget samtal med SYV.
I syfte att stärka dig att ta eget ansvar så ska du i första hand ordna en praoplats själv. Om du känner dig osäker inför det så kan du ta hjälp av vårdnadshavare/god man eller kontakta studie- och yrkesvägledaren.
Praktisk information inför prao
Du får busskort för prao inom Hagfors kommun vid behov.
Du erbjuds även att äta skollunch på kommunens olika skolor. Om du ordnar en praoplats utanför kommunens gräns utgår ej busskort eller ersättning för matkostnad.
- Tänk gärna ut flera alternativa praoplatser, så att du har en reservplan om du får nej på första arbetsplatsen du frågar.
- När du valt plats och fått ett klartecken så fundera på vilken utbildning som du tror efterfrågas för de som arbetar på den aktuella arbetsplatsen (det kan finnas flera olika yrken och därmed olika utbildningsbakgrunder). Kanske är det ett yrke eller en utbildning du känner att du har ett intresse för, eller vill veta mera om då kan du passa på att fråga under veckan du är där.
- Du är försäkrad under din prao.
Om du, din vårdnadshavare eller din handledare har frågor kan du höra av dig studie- och yrkesvägledare.